Prehrana

Starši, vrtci, šole in druge javne ustanove, v katerih poteka socializacija otrok, skrbimo za zgled in ponudbo ustrezne hrane.

V Vrtcu Šentjur z uravnoteženo prehrano, ki jo malčkom ponujamo, sporočamo kaj je sprejemljivo. Jedilnike sestavljamo skladno s smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah, ki jih je izdalo Ministrstvo za zdravje. Poleg pestre ponudbe živil v obrokih, so pomembne tudi različne tehnike priprave hrane, gastronomski vidik prehranjevanja in kdaj obroke ponudimo. Otroci pa odločajo kaj bodo vzeli in koliko. Tako razvijajo občutek za lakoto, sitost, okus in kulturo. Delujemo po načelu odgovornosti.

V Vrtcu Šentjur smo prepričani, da je eden najkakovostnejših korakov, ki jih storimo za dobro otroka, da mu pripravimo jedi iz svežih, domačih in zdravih živil. Takšna prehrana priskrbi otroku vso potrebno energijo, ki pokrije energijske potrebe za otrokove vsakodnevne aktivnosti in za zdrav celosten razvoj.

V Vrtcu Šentjur sodelujemo z lokalnimi pridelovalci in predelovalci hrane, ki nam dostavljajo kakovostne surovine, iz katerih v kuhinji skrbno pripravimo zdrave obroke za otroke. Naši lokalni pridelovalci so zanesljivi, zaupanja vredni dobavitelji in njihova pridelana oz. predelana hrana je visoko kakovostna, saj je njena pot od njive do krožnika otrok razmeroma kratka.

Uporabljamo domače marmelade z lokalne kmetije, narejene po starih receptih brez vsakih dodatkov ali konzervansov. Otroci v Vrtcu Šentjur uživajo samo slovenski med z lokalnega okolja in popijejo oz. pojedo že  100 % mleka in mlečnih izdelkov z lokalnih kmetij.

Pri pripravi uporabljamo osnovne surovine, ki ne vsebujejo zdravju škodljivih prehranskih dodatkov oz. aditivov ter umetnih arom, polnovredna in nerafinirana živila.

Zaradi uporabe naravnih blagih začimb, ter majhnih količin soli in sladkorja je hrana nežnega okusa, manj slana, manj sladka in manj mastna. Pečemo domače pecivo, pripravljamo domače sadne, zelenjavne, mesno-zelenjavne ter sirno zelenjavne-namaze.

V Vrtcu Šentjur na jedilnik vključujemo slovenske narodne jedi, s katerimi želimo predstaviti raznolikost in bogastvo slovenske kuhinje, prispevati k pravilnemu odnosu do narodove kulture in ohranjanju ljudskega izročila.

Za otroke, ki potrebujejo medicinsko predpisano dieto, pripravljamo posebno prilagojeno hrano. V ta namen so v Vrtcu Šentjur vse kuharice zaključile v 50-urni program usposabljanja z nazivom »Prehrana pri medicinsko indiciranih dietah«.

Vzpostavljanje zdravih prehranjevalnih navad v zgodnjem otroštvu predstavlja ključni dejavnik za kratkoročno zdravje, prehranski vzorci, ki ji privzgojimo otroku v tem obdobju pa so izredno pomembni za navade v odraslem obdobju, ki pogosto vplivajo na dolgoročno zdravje posameznika.

V Vrtcu Šentjur se trudimo, da otrokom nudimo zdravo prehranjevalno okolje, kjer otrokom zagotavljamo s hranili bogate jedi in pijačo, kjer dobivajo redna sporočila o koristni prehrani, se o njej učijo in jo poskušajo. Vsekakor pa z zgledom vseh zaposlenih v vrtcu, ko sami zdravo jemo, sporočamo otrokom, kako je to pomembno.

Barbara Kuhar, organizatorka prehrane in zdravstveno-higienskega režima Vrtca Šentjur

Dostopnost