Na tisoče tekačev, kolesarjev in mornarjev se je pripravljalo na rekordno štafeto. Ti bodo skozi 7767 kilometrsko etapo, skozi 18 držav, predali štafetno palico, ki vsebuje podnebno sporočilo mladih k svetovnim voditeljem na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah.

Podnebni tek bo potekal skozi številne države. Začetek teka bo v Veliki Britaniji, sledil pa bo skozi Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo, Avstrijo, Italijo, Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Črno Goro, Albanijo, Grčijo, Ciper, Izrael in se končal 6. novembra 2022 v Egiptu.

Tudi Vrtec Šentjur je izkazal svojo podporo in globoko spoštovanje našemu planetu, 19.10.2022 in se pridružil Podnebnem teku 2022. Sodelovali so otroci in vzgojiteljice  vseh enot Vrtca Šentjur. Iz odpadnega materiala so si izdelali štafetne palice in si  v teku predajali z močno sporočilo, da ohranimo naš planet čist! Mlajših skupinah, pa so posvetili dan z gibalnimi aktivnostmi na prostem.

Katja Jagodič

Enota Ponikva

V okviru mednarodnega dogodka »Čas se izTEKa – podnebni tek,« je skupen cilj ukrepati proti podnebnim spremembam, ohraniti  živalsko in rastlinsko pestrost smo v enotah naših vrtcev izvedli podnebni dan. Suvereno smo ugasnili vse luči in bili cel dan obsijani z dnevno svetlobo. Vsaka skupina je iz recikliranega oz. ekološkega materiala oblepila del svoje štafetne palice in znotraj oddelkov izpeljala dejavnosti na temo podnebnih sprememb.

Vsi otroci, tudi najmlajši in vsi vzgojitelji smo danes tekli za naš planet. Pokrili smo vsak kot našega vrtčevskega igrišča ter z bučnim navijanjem in spodbujanjem pričeli s štafetnim tekom ter predajanjem štafetne palice. Na globusu smo s celinami označili pot, ki jo bo prepotovala palica. Nato pa smo okoli vrtčevskih igral z rokami sklenili največjo živo verigo. Ekološka štafetna palica je potovala vse okoli, do vsakega posameznika. Tako je vsak otrok lahko začutil, da je pomemben del celote in da lahko s skupnimi močmi  dosežemo marsikaj.

Katja Lesjak

Dostopnost